Zabranjeno Pusenje u Stockholm-u

Sinoc sam bio na koncertu Zabranjenog Pusenja i fakat je bilo interesantno. Da se razumijemo, nije to ono Zabranjeno Pusenje na vrhuncu svoje slave, ali Sejo Sexon i ekipa su bili na vrhuncu svog zadatka i vratili me na dane moje adolescencije kada sam Baladu o Pisonji i Zugi pjevao na keju iz sveg glasa.

Interesantno je da moj zadnji koncert Zabranjenog Pusenja je zavrsio prije nego je i poceo, mislim makar za mene. Bjase to davne 2002. godine, mozda april i turneja Bog Vozi Mercedes. Mjesto desavanja diskoteka Eki, mjesto zagrijavanja prije koncerta je kej…naravno na keju. Festa je bas bila super, gitare, vino i pjesma na usnama i naravno da je to znacilo narusavanje mira i nemira i nemalo za tim policija nas je na kulturan nacin otjerala s keja. Nema veze, i onako smo mislili ici 😀

Pola sata pred odrzavanje koncerta, platili smo 5 km ulaz i stali medju prve redove da budemo sto blizi velikom Zabranjenom Pusenju. Ja uzbudjen kao lud, malo cuga je doprinijela euforiji ali i bez vina bilo bi isto. Muzika se stisava, Pusenje zauzima stav, Sejo Sexon pozdravlja okupljenu raju a mene moj kum Dado hvata za rame i kaze mi da me caca trazi…pita me:”Sta sam uradio???” Fakat, sta sam uradio? Nemam pojma. Vodi me kum do Husinog mlina, mati i stari sjede tamo, tata ljut kao ris, mati place…Sta se desava koji vrag???

Stari promrlja u svom stilu: “Mars kuci, majku ti hebem…ti mene sramotiti po gradu…” Penje se na svoje biciklo i odlazi.

Ok…I dalje ne znam sta se desava. Upitnik veliki vise glave jer i dalje ne znam sta sam uradio. Mati u suzama saopstava da sam usao u svadju sa policijom. Rekoh mati nisam, po obicaju kada se malko zapjeva na keju, policija dodje, rastjera nas ali to je sve, nema nikakvih svadja sa organima vlasti, nema tu nikakve tinedjerske pobune protiv vlasti ili fuck the police. Uvijek ista prica, mi pjevamo oni nas otjeraju…taj delikatno-izbalansirani odnos izmedju nas i policije je bio kao dobro sinkronizovani svicarski sat.

Ali djaba, stari je rekao svoje, mars kuci i to je to. Da se razumijemo, Bosanska Krupa u aprilu je mrtvilo od grada bez ikakvog desavanja tako da jedan koncert mega popularne grupe poput Zabranjenog Pusenja i promocije albuma Bog vozi mercedes je bilo upravo to sto nam je trebalo. A ja marsom idem kuci.

Naravno da sam kaznu dobio tipa mars u svoju sobu i pricat cemo sutra. U jutro je bilo lako objasniti u cemu je vic, ali kasno…propustio sam koncert i ono malo desavanja sto je zatrefilo  momj gradu.

I tako sinoc uzivam na koncertu i imam te flash sjecanja i blagi osmijeh na licu. Sretan i tuzan u isto vrijeme, jucer je takodjer i 6-ta godina kako nema tog mog velikog uzora i stopera svim mojim nestaslucima, mog starog Osmanca…eh da mi je makar na trenutak da mi jos jednom kaze mars kuci…

I dok obavljam malu nuzdu, parkira se niko drugi nego sam Sejo Sexon da se olaksa i rekoh mu da je dobar koncert bio i da zadnji njihov koncert nisam ni docekao…na te rijeci Sejo Sexon u svom stilu odgovara tako ti je to kada se pravis mangup 😀

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *